De Loods van Gideon Italiaander aan de Havenstraat in Amsterdam is een van de vele plekken die dreigt verplaatst te moeten worden naar de buitenranden van de stad door het verregaande proces van gentrificatie. Gideon Italiaander is een inboedelhandelaar. In “De Loods” worden alle inboedels van overleden stadsgenoten of faillissementen uitgepakt en op de tafels tentoongesteld om weer een nieuw thuis te vinden.
De Loods is een bijzondere plek waar alle lagen van buurt samenkomen. Vanuit de gemeente wordt vaak het belang van ongedwongen ontmoetingsplekken uitgesproken en blijkt het lastig om alle lagen uit een wijk in een plek (zoals bijvoorbeeld een buurthuis) te laten samenkomen. Maar een plek als “De Loods”, die deze functie al vervult, moet ruimte maken voor iets nieuws. Dit fascineerde me. Welke kwaliteiten heeft De Loods die andere plekken niet hebben?
Vanaf de winter van 2015 liep ik acht maanden lang stage en deed ik visueel antropologisch onderzoek om die vraag te beantwoorden. Wat begon als een beschrijving van mijn onderzoek naar de waarde van de plek, groeide uit tot een uitgebreid dagboek waarin ik mijn verwondering, verbazing en avontuur beschrijf dat ik samen met Firas, Gideon, Husein, Enrique, Christtian, Ola, Filip en Binh in de Loods heb mogen ervaren. Dit avontuur beschrijf ik in een interactief boek “De Loods”.