Buurtsuperman

Het project Amsteldorp Ontdekt en De Buurtsuperman begon allemaal in een Social Lab van Kennisland. Kennisland organiseerde een “prototype-week” waarin ik samen met Joanne van der Zanden werd uitgenodigd om een van de groepen te begeleiden. De uitdaging van de groep, bestaande uit buurtbewoners en andere lokale stakeholders zoals woningcorporaties en lokale ondernemers, was om meer laagdrempelige sociale interactie in de wijk te organiseren. De buurtbewoners dachten in eerste instantie aan een “sociale supermarkt”, maar nadat we op dag 1 van de prototype-week de wijk ingingen voor gezamenlijk veldwerk bleek al snel dat er al een supermarkt was: De Amstel Supermarkt van Ismail. Dit werd “De Buurtsuperman” van de wijk!

Buurtsuper tijdens het Social Lab

Ismail runt een buurtsuper waar veel wijkbewoners van het Social Lab nog nooit naar binnen waren geweest. Tijdens het veldwerk gingen we bij Ismail naar binnen en door met hem en zijn klanten in gesprek te gaan en een broodje heerlijk zelfgemaakte pastrami te eten kon de groep niet geloven dat zij al die tijd deze “parel van de wijk” nooit hadden gekend.

Ismail vertelde ons over zijn winkel, hoe lang zijn winkel al runt in Amsteldorp en dat hij graag nog een lange tijd zou willen doorgaan. De klandizie nam de afgelopen jaren alleen erg af en de huren werden hoger. Ismail wist niet hoe lang hij het nog vol kon houden. En de middelen voor een fikse opknapbeurt om nieuwe klanten aan te trekken had hij niet.

De winkel van Ismail heeft een bijzondere en unieke waarde voor een buurt als Amsteldorp. Op een van de momenten dat we als team aanwezig zijn in de winkel loopt er een vaste klant binnen die bijna blind is, een dame uit de Open Hof. Ze komt voor haar vaste boodschappen altijd naar Ismail. Ze maken een praatje en bij het afrekenen geeft ze haar knip aan Ismail die vanuit gegroeid vertrouwen zelf het geld voor de boodschappen bij elkaar zoekt. Uit dit moment blijkt de sociale waarde van een vertrouwde plek dichtbij huis.

In het Social Lab is het idee ontstaan om de winkel van Ismail samen met buurtbewoners een opknapbeurt te geven en Ismail de titel “Buurtsuperman” te geven. Want zo zagen de buurtbewoners hem inmiddels toch wel. Zo is het uiteindelijk ook gegaan: Kennisland heeft met steun van verhuurder Rochdale, stadsdeel Oost, ontwerpers van Studio Wonderkamer en een groep bewoners en vrijwilligers uit de buurt werd de winkel in een paar maanden getransformeerd tot De Buurtsuperman. Het werd een ontmoetingsplek, met een community table, een aantrekkelijke uitstraling en een nieuw beeldmerk dat overal in terugkomt: de Buurtsuperman.