Samen met Dennis Muñoz Espadiña vormde ik in de zomer van 2017 “De Gentrifiers”. We noemden onszelf een “meta-marketing” kantoor dat het proces van gentrificatie onderzoekt, documenteert maar ook eigenhandig producten in een nieuw jasje stopt. Door het inzetten van beeld, taal en vorm werden de producten een gespreksstarter om met lokale ondernemers, bewoners en de nieuwskomers in gesprek te gaan. Hiermee konden door de oppervlakkigheid van de discussie rondom gentrificatie heenprikken: wat houdt het in en wat voor betekenis heeft het voor de mensen die ermee te maken hebben?
Wij hebben verschillende producten uit de talloze bazaarwinkeltjes die in de Javastraat aanwezig zijn gekocht, om ze vervolgens te ”gentrificeren’. Vervolgens hebben wij de originele en gegentrificeerde producten naast elkaar gepresenteerd in een fotoreeks in de etalage van Javastraat nummer 131. Ons doel was om, met het veranderen van de producten, met mensen aan de praat te raken over het proces waarin de Javastraat nu verkeerd. Wat vinden ”oorspronkelijke” bewoners van de toestroom van jonge welhavende “hippe” mensen die langzaam maar zeker de buurt overnemen?
De visualisatie in vorm van de producten lokte reacties uit van een zeer divers publiek. Veel mensen begrepen welke verandering we met de gegentrificeerde producten wilden uitbeelden. De reacties die we kregen tijdens het project waren zeer divers en uiteenlopend. Sommige mensen vonden het heel leuk dat er nieuwe gezichten verschijnen. Zo stelden verschillende mensen dat de Javastraat 10 of zelfs 5 jaar geleden ook geen pretje was om te wonen. Iets meer diversiteit in zowel het aanbod in de Javastraat als bezoekers werd als prettig ervaren. Anderen waren skeptisch en hebben liever niet dat de Javastraat binnen een aantal jaar veranderd in een straatbeeld waar koffietentjes en vintage conceptstores overheersen. Bijna iedereen beschreef de behoefte aan, wat een 85-jarige bewoonster van de buurt zo mooi beschreef als, “een pauzeknop”. Te veel Turkse supermarkten is niet goed, maar te veel koffietentjes met te dure koffie ook niet. Veel bewoners en bezoekers van de Javastraat zouden de huidige mix van aanbod in de Javastraat graag zo behouden.
Na afloop van ons project hebben we de gegentrificeerde producten weer terug gebracht naar de winkels waar we ze hadden gekocht. Hier werden ze door de lokale ondernemers weer terug in de schappen gezet. Maar niet voor een hogere prijs.