Amsteldorp Ontdekt

Amsteldorp telt meer dan 50 activiteiten en diensten waar je als bewoner gebruik van kunt maken. Maar veel inwoners van Amsteldorp zijn hier nog niet van op de hoogte, en willen zich graag meer ‘thuis’ voelen in de wijk. Buurtbewoners wilden Amsteldorp daarom meer thuis maken, en alle voorzieningen die Amsteldorp rijk is in volle glorie laten zien aan de huidige bewoners van Amsteldorp én aan nieuwkomers in de wijk. Om dat voor elkaar te krijgen ontwikkelde ik samen met Kennisland, bewoners en lokale stakeholders, de Amsteldorp Route: een plattegrond van Amsteldorp met allerlei interessante initiatieven en activiteiten, en een leuke route om te bewandelen om deze activiteiten te leren kennen. In maart 2017 organiseerde we daarbij een feestelijke (inmiddels jaarlijkse) optocht langs al deze plekken.

Het project Amsteldorp Ontdekt begon allemaal in een Social Lab van Kennisland. Kennisland organiseerde een “prototype-week” waarin ik samen met Joanne van der Zanden werd uitgenodigd om een van de groepen te begeleiden. De uitdaging van de groep, bestaande uit buurtbewoners en andere lokale stakeholders zoals woningcorporaties en lokale ondernemers, was om meer laagdrempelige sociale interactie in de wijk te organiseren. De buurtbewoners dachten in eerste instantie aan een “sociale supermarkt”, maar nadat we op dag 1 van de prototype-week de wijk ingingen voor gezamenlijk veldwerk bleek al snel dat er al een supermarkt was: Ismail (zie hier meer informatie over De Buurtsuperman)

Amsteldorp Ontdekt ontstond nadat het in het Social Lab duidelijk werd dat veel buurtbewoners nog veel prachtige plekken, winkels en initiatieven kunnen ontdekken in hun eigen wijk. Tijdens de prototype-week zijn we op zoek gegaan naar deze plekken en hebben we verschillende vormen ontwikkelt waarin de buurt deze plekken ook kan gaan ontdekken. Deze prototypes hebben we met de buurtbewoners getest en aangescherpt. Een belangrijk element voor het prototype is dat er samenkomst van bewoners kan plaatsvinden. Ook gaven veel bewoners aan dat het niet alleen ergens online iets te vinden moet zijn, maar dat ze het graag ook in de publieke ruimte tegenkomen en ervaren. Zeker voor de grote groep ouderen die er in de wijk wonen was dit belangrijk. Uiteindelijk zijn we tot “Amsteldorp Ontdekt” gekomen. Na de prototype week is dit idee verder uitgewerkt tot een kaart met de Amsteldorp Ontdekt Route en een (inmiddels jaarlijks) feestelijke optocht.